Grenspark Groot-Saeftinghe

header-grenspark.jpg
 

Interreg Vlaanderen-Nederland is er voor overheden, onderwijs- en kennisinstellingen, organisaties, NGO's, en ondernemers zoals jij! Grenspark Groot-Saeftinghe is een voorbeeld van een geslaagd project binnen de Euregio Scheldemond. Wil jij bij dit project aansluiten? Of zelf een project aanmelden? Neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden. Wij helpen je graag, gedurende het hele traject. 

 

 

‘Grenspark Groot-Saeftinghe’ is een ambitieus project van Vlaamse en Nederlandse overheden dat grenzen verlegt ten behoeve van natuur in en rond het unieke natuurgebied het ‘Verdronken Land van Saeftinghe’.


Grenspark Groot-Saeftinghe en Interreg VL-NL

Het project Grenspark Groot-Saeftinghe wordt mede mogelijk gemaakt door Interreg Vlaanderen-Nederland. Het programma subsidieert grensoverschrijdende projecten voor slimme, groene en inclusieve groei. Op een totaal budget van €2.790.111,72 levert Interreg aan Grenspark Groot-Saeftinghe een bijdrage van €1.395.055,86 (50,00 %). De drie provincies worden aan elke zijde verbonden door fantastische landschappelijke gebieden zoals ‘t Zwin en ‘t Verdronken land van Saeftinghe. Thema’s als biodiversiteit, ecologische gebiedsontwikkeling, lokale economie en toerisme zijn belangrijke uitdagingen voor de Euregio Scheldemond provincies. Door de subsidies via het Interreg programma kunnen deze thema’s verder ontwikkeld worden in het Grenspark Groot-Saeftinghe, die deze thema’s met elkaar verbindt. Lees meer


In de Vlaams-Nederlandse lange termijnvisie voor het Schelde-estuarium kwamen de Vlaamse en Nederlandse regeringen eerder overeen dat de verdieping van de Westerschelde en de natuurcompensatie in de Hedwige- en Prosperpolders en omgeving gepaard dienden te gaan met een verdere optimalisering van het grensoverschrijdend natuurbeheer. Zo ontstaat een enorm aaneengesloten estuarien natuurgebied, een volwaardig grensoverschrijdend natuurpark.

© Theo Baart i.o.v. Provincie Zeeland

© Theo Baart i.o.v. Provincie Zeeland

Investeren in biodiversiteit

In het project staan drie activiteiten centraal: het herstel van de vogelbiodiversiteit, optimalisatie van de estuariene natuur en eco-hydrologisch herstel van de binnendijkse gebieden. In 2016, 2017 en 2018 werden op dit vlak realisaties zichtbaar op het terrein. Zo zijn er enkele poelen voor de rugstreeppad gegraven, werd er een broedeiland afgedekt met schelpen en zijn de eerste vleermuishotels geplaatst. Bij Paal is het oude geulenpatroon hersteld zodat er een binnendijkse rust- en drinkplaats is ontstaan voor vogels. Ook met landbouwers worden mooie resultaten geboekt. Zo worden er al heel wat kiekendiefvriendelijke teelten verbouwd in de grensregio. Waar mogelijk trachten we ook samen te werken i.k.v. beheer of door de aanleg en herstel van kleine landschapselementen. Samen met landbouwers helpen we de bruine kiekendief dus aan een groter leefgebied, maar onderzoeken we tegelijk ook wat de voedingswaarde is van de gewassen voor bvb de veeteelt. Een ecologisch-economische win-win dus.

Samen bouwen aan het grenspark

Naast de investeringen in biodiversiteit wordt er door de partners in het project ook gewerkt aan een verhaal op lange termijn, een zogenaamde ‘samenwerkingsentiteit’ die het grenspark in de toekomst moet gaan beheren. Samen met burgers, boeren, buitenlui, bedrijven en bestuurders zijn we hiervoor aan de slag. Deze 'streekholders' vormen immers het menselijk kapitaal van het gebied. Zo willen we komen tot een grenspark dat niet alleen uniek is op vlak van natuur, maar dat ook mee gedragen wordt door de omgeving en nieuwe kansen biedt voor ecologisch-economische gebiedsontwikkeling. Zo gingen we samen met de streekholders op zoek naar het DNA van het grenspark. Dit o.a. door de opmaak van een wensenkaart, het ontwikkelen van identity boards en het aflijnen van een helder marketing landscape. Uit de informatie van al deze onderdelen werd in oktober 2018 uiteindelijk het grensparkconcept vastgesteld: een heldere leidraad voor verdere ontwikkeling van het grenspark in de toekomst. Kortom: we werken op het terrein aan een grenspark dat niet enkel de gestelde top-downdoelen behaalt, maar in eerste instantie ook op maat is van en verankerd is in de omgeving.

 
Nilsson Goes