SEE2DO!

header-see2do.jpg
 

Interreg Vlaanderen-Nederland is er voor overheden, onderwijs- en kennisinstellingen, organisaties, NGO's, en ondernemers zoals jij! SEE2DO! is een voorbeeld van een geslaagd project binnen de Euregio Scheldemond. Wil jij bij dit project aansluiten? Of zelf een project aanmelden? Neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden. Wij helpen je graag, gedurende het hele traject. 


Hoe pak je een renovatie aan en hoe zorg je daarbij voor een lager energieverbruik? Het is niet eenvoudig om je weg te vinden in de vele energiebesparende maatregelen en daarvoor ontworpen subsidieregelingen. ‘See2Do!’ helpt daarbij. De filosofie van ‘See2Do!’ is eenvoudig: ‘doen’ door te laten ‘zien’. Door demonstratie van innovatieve energiebesparende maatregelen en hun positieve effecten worden huiseigenaars en eigenaars van publieke gebouwen geïnspireerd tot actie.


See2Do en Interreg VL-NL

Het project See2Do wordt mede mogelijk gemaakt door Interreg Vlaanderen-Nederland. Het programma subsidieert grensoverschrijdende projecten voor slimme, groene en inclusieve groei. Op een totaal budget van € 4.857.469,82 levert Interreg aan See2Do een bijdrage van € 2.344.401,71 (48,26%). Innovatie op het gebied van energiebesparing is een prioriteit beschreven in het Actieplan 2020 van Euregio Scheldemond. Dankzij de middelen beschikbaar gesteld door Interreg Vlaanderen-Nederland kan deze beleidsdoelstelling verwezenlijkt worden. Lees meer


‘See2do!’ tracht enerzijds interesse op te wekken bij particulieren en gemeenten door energieverlies zichtbaar te maken via thermografische opnames, straat- en woningscans en luchtfoto’s. Anderzijds ligt een belangrijk aspect in het duidelijk maken van de mogelijkheden tot een energetisch efficiënte renovatie door het aantonen van best practices. 

woningscan.JPG

See2Do! staat voor ‘doen’ door te laten ‘zien’

ZIEN gaat enerzijds over het tonen van de energieverliezen via thermografie en anderzijds over goede voorbeelden via demonstratieprojecten. Met nog een half jaar te gaan, kan het See2Do! project al een aantal mooie resultaten voorleggen.
Alle thermografische luchtfoto’s zijn klaar, de straatscans lopen goed en ook de woningscans gaan hun laatste winter in. Het partnerpersoneel en ook een aantal vrijwilligers en personeelsleden van niet-partnergemeenten werden opgeleid om de verschillende thermische foto’s te kunnen interpreteren en de inwoners advies te kunnen geven. Het digitaal loket van de verschillende luchtfoto’s wordt frequent bezocht. Het aantal bezoekers van het fysiek energieloket is niet zo hoog als verwacht o.a. door de toenemende digitalisering en omdat de inwoners liever direct overstappen naar een advies aan huis.
De demonstratieprojecten van Mechelen (dorpshuis Hombeek), Puurs (cultureel centrum) en Breda (stadskantoor) zijn klaar. In de andere demonstratieprojecten zijn de werken in uitvoering zoals het kantoorgebouw van IGEMO of in aanbesteding zoals de bibliotheek in Bekkevoort. 

DOEN gaat over het activeren van burgers en ondernemers. Voor het activeren van de burgers werd de warmhuistool ontwikkeld. Via deze link vind je de geactiveerde tool van de stad Mechelen. Daarnaast gingen de Vlaamse partners na of ze een ketenorganisatie naar Nederlands model in Vlaanderen kunnen opzetten en dit om de aannemers te activeren. VIVES maakte een theoretisch model dat in 2 Vlaamse regio’s zal toegepast worden. Ook voor het DOEN werden adviesverleners opgeleid nl. om energieadviezen aan huis te kunnen uitvoeren.

 
Nilsson Goes