SYN-ENERGIE

header-synergie.jpg
 

Interreg Vlaanderen-Nederland is er voor overheden, onderwijs- en kennisinstellingen, organisaties, NGO's, en ondernemers zoals jij! SYN-ENERGIE is een voorbeeld van een geslaagd project binnen de Euregio Scheldemond. Wil jij bij dit project aansluiten? Of zelf een project aanmelden? Neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden. Wij helpen je graag, gedurende het hele traject. 


Transport en logistiek vormen belangrijke motoren van de economie in de Vlaams-Nederlandse grensregio. Wegtransport neemt hiervan het grootste deel in waardoor de impact van de sector op het milieu groot is aangezien deze nog steeds voor 97% afhankelijk is  van fossiele brandstoffen. ‘SYN-ERGIE’ wil een volgende stap zetten in de ontwikkeling richting duurzaam goederentransport tussen het oosten en het westen van de grensregio, namelijk de as West-Vlaanderen-Antwerpen-Limburg (NL). 


SYN-ENERGIE en Interreg VL-NL

Het project SYN-ENERGIE wordt mede mogelijk gemaakt door Interreg Vlaanderen-Nederland. Het programma subsidieert grensoverschrijdende projecten voor slimme, groene en inclusieve groei. Op een totaal budget van € 1.254.240,00 levert Interreg aan SYN-ENERGIE een bijdrage van € 627.120,00 (50%). In het Euregio Scheldemond Actieplan 2020 wordt logistiek en meer bepaald de innovatie van transportmodi en vermindering van uitstoot als prioriteiten aangeduid. Door de financiële ondersteuning van het Interreg programma kunnen de innovaties mede vormgegeven worden. Lees meer


‘Oost-West Poort’ uit Interreg IV zette de eerste stappen naar een beter goederentransport en toonde aan dat samenwerking tussen bedrijf en transporteur resulteert in efficiënter wegtransport met een hogere beladingsgraad, betere prijsvoorwaarden en een betere service. 

‘SYN-ERGIE’ bouwt verder op deze resultaten en legt enerzijds opnieuw de focus op het optimaliseren van de beladingsgraad en anderzijds op de promotie van synchromodaal transport zodat alternatieve transportmodi gangbaar worden. Zo krijgt de markt de nodige duw in de rug om een concurrentieel transportaanbod via spoor, binnenvaart en/of estuaire vaart te realiseren. Verladers, logistieke dienstverleners, terminaloperatoren en andere belangrijke actoren zoals de havenbedrijven worden verder samengebracht. ‘SYN-ERGIE’ toont deze bedrijven de mogelijkheden door middel van een serious game, testpilots, workshops en demonstraties met een clickable demo. Er wordt ook een synchromodale cockpit uitgebouwd, een planningstool waarmee slimme, kostenefficiënte en duurzame logistiek kan worden gerealiseerd. 

Marktoproep logistieke bedrijven

Op basis van een gerichte marktbevraging willen de POM West-Vlaanderen en LIOF verladerscommunities vormen met zogenaamde early believers, om in een volgende fase samen met geschikte logistieke dienstverleners een competitief en duurzaam multimodaal aanbod te creëren. Zowel voor het spoorvervoer als voor de binnenvaart is er daarbij binnen het project een testpilot voorzien.

Daarom starten de POM West-Vlaanderen en LIOF met verkennende gesprekken (aanmelden kan vanaf nu!) met verschillende bedrijven en organisaties in de logistieke keten die actief zijn op eerdergenoemde transportcorridor, om na te gaan of multimodaliteit via verladerssamenwerking voor deze bedrijven een optie is. Met uw deelname krijgt u toegang tot een cluster van bedrijven dat samen met de projectpartners innovatieve werkvormen voor multi- en synchromodaliteit gaat ontwikkelen.

Project verantwoordelijke

POM West-Vlaanderen

Project partners

 
Nilsson Goes